HTML

Akadémia Média Kommentek

egy hely, ahol az akadémiáról megjelenteket kommenteljük, tudománykommunikációs önszorgalomból

Friss topikok

  • gerzsonbácsi: FGy_SciCom: köszönöm az őszinte választ. Sajnos számítottam rá. (2008.03.25. 23:48) Ki fejtse a borsót?
  • fiatalkutato: Örülök, hogy van még itt élet! Amikor pályázatokról beszéltem, természetesen én is úgy gondoltam,... (2008.03.22. 17:57) A magányos dominó esete a tényekkel
  • redeys: Továbbra is foglalkoztatja a Heti Válasz szerkesztőit és olvasóit egyaránt a téma: a lap február 2... (2008.02.29. 13:01) (Meg)idézett kutatók

The Economist

  • Hibás feed URL.

Akadémia/Média

Utolsó kommentek

  • gerzsonbácsi: FGy_SciCom: köszönöm az őszinte választ. Sajnos számítottam rá. (2008.03.25. 23:48) Ki fejtse a borsót?
  • FGy_SciCom: Fiatalkutato: erre nem tudok válaszolni, de az biztos, hogy ha teljesítményelvárás nélkül alkalm... (2008.03.25. 22:25) Ki fejtse a borsót?
  • gerzsonbácsi: Tanulva a hibámból, hogy hosszúak a kommentjeim, csak egy kérdést ismétlek meg az előző hozzászólá... (2008.03.24. 21:38) Ki fejtse a borsót?
  • gerzsonbácsi: Brigyo: bár időközben már rátaláltam, én is köszönöm az információt. (2008.03.24. 18:41) Ki fejtse a borsót?
  • wos1900: Kösz az infót brigyo! Mindent elmond a viszonyokról hogy az Indexre kell átköltöznie az MTA-ról sz... (2008.03.24. 15:22) Ki fejtse a borsót?
  • Utolsó 20

Nemzeti Akadémia alakul - Németországban

2008.03.09. 04:24 FGy_SciCom

Ez is akadémia: nemrég jelent meg a hír, hogy Európa legrégebbi, megszakítás nélkül működő természettudomános akadémiájára, a Leopoldinára (Deutsche Akademie der Naturschforscher) alapozva nemzeti szintű Akadémia alakul Németországban. A legalább másfél évtizede formálódó koncepciót véglegesítő döntésről beszámolt az mta.hu is. Hiszen a magyar kutatásszervezet  jövője szempontjából tanulságos, miképpen működik majd a német tudomány országos reprezentációja, miért szorgalmazta a német kormány is, hogy létrejöjjön ez az intézmény - akkor, amikor a német versenyképességben a tudományfejlesztést tartják az egyik kulcsterületnek. Három vonatkozást különösen érdekesnek tartok:
- Újra és újra hallani, hogy minek olyasféle országos tudományos testület, mint az MTA, hiszen a nyugati tudományban nem ilyenek az akadémiák. Nem ilyenek, sokfélék, és mint látjuk, változnak is - persze, nem "magyarosodnak", de a nemzetközi példák szelektív használata legalábbis óvatosabb lehet.
- Izgalmas kérdés, hogy mit kezd majd a demokratikus politikai hatalom egy ilyen tárgyalópartnerrel, amely autonóm és a meritokrácián alapul?
- Az MTA struktúrájáról zajló viták idején tanulságos, hogy kapcsolódik-e egymáshoz az új tudós testület és a német önálló kutatászervezetek (MPG, Fraunhofer) működése.
És egy kis plussz: az új formáció egyik legfontosabb feladata a német tudomány kommunikálása lesz...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://mtamediakomment.blog.hu/api/trackback/id/tr54372121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.